Proscar (finasteride)

 

Werkzame periode 1 tot 2 dagen
Toediening Pillen
Dosis 5 mg/dag
Acne Mogelijk
Waterretentie Nee
Hoge bloeddruk Nee
Beschadiging lever Licht giftig voor de lever
Aromatisering Nee
DHT conversie Nee
Onderdr. hormoonprod. Nee
Extra

 

Finasteride is een middel dat gebruikt wordt om haaruitval tegen te gaan, om de prostaat te verkleinen bij prostaatklachten en om prostaatkanker te remmen.

 

Werking

Zoals bepaalde steroïden in het lichaam geconverteerd worden naar oestrogeen, zo worden bepaalde steroïden omgezet naar een 5-alfa-gereduceerde versie van zichzelf. Een voorbeeld hiervan is de conversie van testosteron naar DHT (dihydrotestosteron), een stof die zeer androgeen is. Via androgeenreceptoren in spieren en vetcellen zorgt deze stof voor een toename van spierkracht en vetverbranding. Onder de hoofdhuid en in de prostaat komt dit 5-alfa-reductase enzym echter nog meer voor en daar zorgt DHT voor verlies van hoofdhaar en groei van de prostaat. Er zijn 2 varianten van het 5-alfa-reductase enzym, de ene is verantwoordelijk voor acne en haargroei, de ander zorgt voor haaruitval en groei van de prostaat. Finasteride blokkeert de werking van dit tweede enzym en voorkomt zo verlies van hoofdhaar en groei van de prostaat. Hiermee vermindert het ook de androgene werking van testosteron en andere anabolen die voor hun androgene werking (deels) afhankelijk zijn van hun 5-alfa-gereduceerde vormen.

 

Gebruik

Het is erg aan te bevelen om finasteride te nemen bij anabolen die converteren naar DHT wanneer in de familie van de gebruiker verlies van hoofdhaar en groei van de prostaat voorkomt. DHT zal dit proces versnellen en de gebruiker loopt het risico tijdens de eerste kuur al hoofdhaar te verliezen. Wanneer Finasteride bij een kuur genomen wordt moet het minstens een maand van tevoren worden gestart met toediening om stabiele bloedwaarden te hebben tijdens de kuur. Wanneer de overmaat anabolen weer uit het bloed zijn kan weer gestopt worden met het nemen van Finasteride, dit is tijdens de nakuur. Door de producent wordt geclaimd dat 1 mg per dag optimaal is voor haaruitval en 5 mg per dag optimaal is om groei van de prostaat te voorkomen.

 

Bijwerkingen

De belangrijkste bijwerking van Finasteride is tijdelijke impotentie. Verder kunnen verminderd ejaculaat, uitblijven van ejaculaat en gynecomastie voorkomen.